Henri Hofer Nature Photography

 

 

Biografie

Ik ben Henri Hofer, een geboren natuurliefhebber. Al sinds mijn zevende ben ik helemaal gek op de natuur. Ik begon met vogels waarnemen in stadsparken. Ik kreeg van mijn oma een mooi geillustreerd vogelboek. Zo leerde ik diverse vogels, die in parken voorkomen, kennen. Een tijdje later kocht ik van mijn zakgeld een verrekijker en een Petersons vogelgids. Rond mijn 12e deed ik mee aan een vogeltelling in het duingebied Meijendel te Wassenaar. Daar heb ik veel vogels waargenomen, waaronder een Roodkeelpieper, Roodmus, Zwarte Specht, Visarend en langstrekkende Roodpootvalken. Meedoen aan een vogeltelling deed ik een aantal jaren. In Meijendel heb ik veel mooie gebeurtenissen waargenomen. Ik zag onder andere dat een Havik met hoge snelheid een Houtduif greep. Ook deed ik mee aan een vogeltrektelling in Havenhoofd te Scheveningen. In en rondom dit gebied mocht ik evenals andere vogelaars een mooie Bosgors bewonderen. Als ik op vakantie ging met mijn ouders en mijn jongere zus, ging ik altijd naar vogels kijken. In Italie zag ik voor de eerste keer onder andere een Grote Zilverreiger, een Italiaanse Gele Kwikstaart en een Sardijnse Grasmus. In Spanje mocht ik onder andere een Bijeneter, een Hop en een Roodkopklauwier op mijn vogelsoortwaarnemingslijst toevoegen. In de zomer van 1994 genoot ik in Kreta bijna dagelijks van 3 rondzwevende Arendbuizerds. Ik had me verstopt onder een kleine olijfboom, bovenop een hoge heuvel. 3 Arendbuizerds zweefden toen erg laag. Het was ongelooflijk! Mijn vogelsoortwaarnemingslijst steeg snel boven 350 soorten uit. Inmiddels, anno 2019, heb ik al ruim 210 soorten vogels gefotografeerd.

 

 

 

 

In 1995 kwam mijn hobby "vogels kijken" op een laag pitje te staan. Ik had zojuist mijn HAVO-diploma in 1994 gehaald en vervolgde mijn studie door een opleiding te volgen voor medisch analist. Na het behalen van dit diploma in 1997, was ik er vanwege trieste familieomstandigheden nog lang niet aan toe om mijn hobby "vogels kijken" weer op te pakken. Een aantal jaren later begon ik langzamerhand weer vogels waar te nemen. In het jaar 2003 merkte ik dat ik iets miste, maar ik wist niet exact wat. In datzelfde jaar werd mijn contact met een ervaren dove natuurfotograaf H.H. Harmsen weer aangehaald. In mijn jeugd had ik af en toe contact met hem. Toen ik zijn mooie foto's bekeek, dacht ik plotseling dat ik dit ook wel zou willen! Hij gaf mij een duwtje in de rug en ik besloot om een klein stapje te zetten in de richting van natuurfotografie. Ik kocht in de lente van 2004 een digitale camera, nl. een Olympus C765 met 10x optische zoom ( 38-380mm ). Korte tijd later schafte ik een Olympus teleconverter 1.7x aan. Hiermee ging ik samen met hem op pad. Met deze camera heb ik onder andere een Grote Burgemeester in Scheveningen en Pestvogels in Den Haag gefotografeerd. Dat was in december 2004. Een poosje later was mijn wil om vogels te fotograferen veel groter geworden en ik schafte in april 2005 een digitale spiegelreflexcamera van Canon, een Sigma 100-300mm / f 4 lens en een 1.4x teleconverter aan. Daarna was er echt geen houden meer aan. In mijn vrije tijd ging ik op pad om vogels te fotograferen. Mijn grote wens was destijds om een 500mm lens te bezitten en eind 2007 kwam mijn grote wens inderdaad uit!

 

 

 

Finland, herfst 2017

 

 

 

Veel mensen vroegen weleens aan mij of ik vogelgeluiden miste, omdat ik helemaal doof ben. Ik antwoordde vaak: " Ik geniet al van het idee om naar vogels te kijken en ik heb 4 ogen! "

De laatste tijd ben ik vooral bezig om vogels zoveel mogelijk in hun natuurlijke omgeving te fotograferen. Natuurlijk laat ik de kans niet schieten om andere wilde dieren te fotograferen! In juni 2006 stond ik in Noorwegen werkelijk oog in oog met een vrouwtjes Eland! Wat een bijzondere moment! Mijn telezoomlens Sigma 100-300mm / f 4 stond op een minimale bereik van 100mm!

 

In juli 2008 kwam mijn andere grote wens uit: samenwonen met mijn vriendin in een mooi appartement aan de stadswal, waarmee ik inmiddels getrouwd ben.

 

Sinds een paar jaar is mijn interesse verbreed naar wildlife - en landschapsfotografie. Mijn vrouw is mede door mij besmet met het fotografievirus. Op mijn site zijn een aantal foto's van mijn vrouw Marijke te bewonderen!

 

Ik wens jullie nogmaals veel fotokijkplezier op mijn site!

 

Henri Hofer

 

December 2008 ( bijgewerkt in november 2019 )

 

                                                                                                                                                                                                

 

 

Landschapsfotografie

 

 

 

 

 

Marijke in actie.