Henri Hofer Natuurfotografie

 

Finland mei / juni 2014 

 

Mijn doel van deze fototrip naar Finland is natuurlijk het vastleggen van 5 uilensoorten : Laplanduil, Oeraluil, Sperweruil, Ruigpootuil en Dwerguil. Ik ben ervan bewust dat uilen in de broedperiode niet makkelijk te vinden zijn, want ze trekken zich dan terug in de bossen om te gaan broeden en hun jonkies groot te brengen. Ook kwam ik voor andere vogelsoorten, o.a. Moerassneeuwhoen, diverse landschappen en wilde dieren.

 

Op dag 2 waren wij op een verkenningstocht door een mooi natuurgebied aan  de westkust van Finland. En daar kwamen wij een paartje Geelgors tegen. De Geelgors staat al jarenlang erg hoog op mijn verlanglijst. En ik kreeg op dit moment ineens aardig wat kansen om de Geelgors mooi vast te leggen. Zie hieronder het resultaat.

 

 

Geelgors ( mannetje )

 

 

Na een geslaagde fotoshoot van deze Geelgors gingen wij op dag 3 op uilenjacht. Wij gingen naar een afgelegen gebied, want  daar zou een Oeraluil zijn waargenomen. Helaas hadden wij geen geluk. Wel hebben wij in de verte een Velduil waargenomen. Wij gingen met een goed gevoel dag 4 in. Na een lange speurtocht vonden wij dankzij zeer goede info een Laplanduil! Wat een impossante blik heeft deze uil.

 

 

Laplanduil, geschoten met een sluitertijd van 1/13 sec.

                                                                                                                                                        

Na een zeer geslaagde fotoshoot van deze Laplanduil, ging ik apetrots dag 5 in. Want ik heb 1 van de 5 uilensoorten in mijn zak. Dag 5 begon erg vroeg en wel midden in de nacht. Volgens betrouwbare info zou er een Oeraluil zijn in een bepaalde gebied. Wij konden het natuurlijk niet laten om erheen te gaan. En JA!.... in de verte zagen wij een Oeraluil naar ons luren. Na een tijdje gaf zij ons een kans om haar te benaderen tot op een bepaalde afstand. En dat was voor mij voldoende om haar fraai op de plaat te zetten.

 

 

Oeraluil tijdens zonsopgang.

                                                                                                                                                                                      

Kort na de fotoshoot van de Oeraluil kregen wij onverwachts informatie binnen dat er waarschijnlijk een Ruigpootuil in de buurt van een boerderij is. En wij natuurlijk erheen. Wij draaiden dus in feite een nachtdienst. Meneer Geluk was op deze dag duidelijk bij ons, want wij vonden de Ruigpootuil inderdaad vlakbij de boerderij.

 

 

 

Ruigpootuil ( waakzaam )

 

 

 

Ik had niet verwacht dat ik in zeer korte tijd 3 van de 5 uilensoort zou fotograferen. Mijn doel is nu grotendeels bereikt. Wij gingen op dag 6 naar de kust om daar op jacht te gaan naar interessante vogelsoorten. Daar zouden wel eens Grote Barmsijzen en Goudvinken kunnen voorkomen. Jammergenoeg hadden wij ditmaal geen geluk. Wel zagen wij diverse leuke vogelsoorten waaronder Visdief, Noordse Stern, Wilde Zwaan, diverse soorten eenden en een stel Dwergmeeuwen. Ik zag de kans schoon om een Dwergmeeuw te fotograferen. Het is geen topplaat maar meer voor de soort.

 

 

 

Dwergmeeuw

 

 

Op de terugweg kwamen wij nog een leuke soort tegen. Van dit soort vogels heb ik niet veel foto's : de Wulp. De foto hieronder vult mijn fotoportefeuille prima aan.

 

 

Wulp

 

 

 

Ook kwam ik 2 vogelsoorten tegen die heel lang op mijn favorietenlijst staan. Dat wil zeggen dat als ik ze tegenkom, ik het niet kan laten om ze te fotograferen. Ook al heb ik ze meermalen vastgelegd.  Ze zijn voor mij heel fotogeniek. Ik heb het hier over de Vink en de Witte Kwikstaart. Ook kwam ik een zeer tamme Kievit tegen.

 

 

 

 

Vink ( mannetje )

 

 

 

Witte kwikstaart

 

 

                                                                                                                                                                                                                             

Kievit

 

Onderweg terug naar ons verblijf kwamen wij een groep Roeken tegen. Ze waren heel erg schuw. Ze bleven elkaar steeds alarmeren als ik hun voorzichtig probeerde te benaderen. Na diverse hopeloze pogingen te hebben gedaan om een Roek te fotograferen, zag ik er eentje wat afgezonderd van de groep Roeken lopen. Ik besloot om die ene Roek heel langzaam te benaderen. Toen hij mij zag, liet hij zich eventjes benaderen. Voor mij was dit net voldoende om hem vast te leggen. Ik koos bewust voor een zeer laag standpunt zodat deze Roek mooi naar voren komt.        

   

 

 

Roek ( zeer schuw )

 

 

 

Op dag 8 verplaatsten wij ons van onze oude verblijfplaats naar onze nieuwe verblijfplaats. Onderweg maar weinig tegengekomen. Na het bijkomen van de reis gingen wij op dag 9 op pad. Vlakbij een boerderij zag ik iets leuks.

 

 

Jonge Rendier

 

Tijdens de zoektocht naar diverse vogels waaronder Pestvogels en Taigagaaien, stuiten wij onverwachts op een Gekraagde Roodstaart. Het mannetje poseerde zo mooi op de tak met als achtergrond een Fins oerbos. Hieronder het resultaat van de fotoshoot.

 

 

Gekraagde Roodstaart ( mannetje )

 

 

Op de terugweg naar ons verblijf kwamen wij heel veel sneeuwhazen tegen. Sneeuwhazen heb ik nog nooit gezien. Om ze mooi te kunnen fotograferen bleek achteraf een flinke klus te zijn. Maar het was wel de moeite waard! Sneeuwhazen zijn behoorlijk schuw. Het is mij gelukt om een aantal verschillende sneeuwhazen te fotograferen.

 

  

 

Sneeuwhaas 1

 

 

Sneeuwhaas 2

 

 

Op dag 12 gingen wij naar diverse meren voor o.a. Wilde Zwanen en Roodkeelduikers. Tijdens het lunchen zagen wij ineens iets klimmen in de boom. Toen wij keken, waren wij zo verbaasd.....2 lieve jonge eekhoorns. Mijn fotoapparatuur meteen in gereedheid gebracht en klikken maar!! Ook waren er Wilde Zwanen en Wintertalingen.

 

 

2 jonge eekhoorns

 

 

 

 

Jonge eekhoorn

 

 

 

 

Een Wintertaling ( mannetje ) mag hier natuurlijk niet ontbreken.

 

 

 

Een Wilde Zwaan in de late avonduren.

 

 

 

 

Langszwemmende Wilde Zwaan

 

 

Na de fotoshootjes van 2 jonge eekhoorns, een Wintertaling en een Wilde Zwaan, werd het weleens tijd voor een foto van een typisch Fins meer. Na enige tijd vond ik een mooie locatie om een Fins meer te fotograferen.

 

 

 

Fins meer

 

 

Toen de zon bijna onderging, gingen wij terug naar onze verblijfplaats. Onderweg zagen wij iets wegduiken in de lage struiken. Wat was dat? Dat vroeg Marijke aan mij. En ik vermoedde dat hier om een soort hoen ging. Wij benaderden de plek zeer voorzichtig en langzaam. En vervolgens stilletjes en geduldig afwachten. Na enige tijd stak hij zijn kop boven de lage struiken uit. JA! Een Moerassneeuwhoen. Wij lieten hem aan ons wennen. Hieronder een van de vele plaatjes.

 

 

Moerassneeuwhoen, geschoten met een sluitertijd van 1/25 sec.

 

 

Wij hoopten er stiekem al op om bevers te fotograferen in de buurt van talloze Finse meren. Terwijl wij genoten van het uitzicht op een prachtig Fins meer, ontdekten wij toevallig een spoor van een bever! Na een korte speurtocht vond ik meerdere sporen. Later tijdens het observeren van diverse eenden, zag ik in de verte een verandering in het patroon van de watergolven. En ik dacht meteen aan een zwemmende bever, dankzij mijn eerdere ervaringen in Zweden. Gelukkig zwom deze bever onze kant op!

 

 

Langszwemmende bever

 

 

" Ik heb hier nog geen Roodkeelduikers gezien "  zei ik tegen Marijke tijdens een autorit langs diverse meren. " Ja, misschien moeten wij maar beter uit onze doppen kijken " grapte Marijke. Even later reden wij een groot meer voorbij, daar zwommen in de verte diverse soorten eenden. En ineens dook een soort duiker op van dichtbij. " Stoppen, stoppen, stoppen!!.....een Roodkeelduiker, een Roodkeelduiker, stoppen!!!!! " brulde ik. En ik stapte meteen uit met mijn fotoapparatuur in de aanslag. Vervolgens liep ik langs de begroeiing zodat ik niet opviel. Eenmaal ter plekke, gebruikte ik de berkenboom als steun voor mijn lens. Even later had deze duiker in de gaten wat er allemaal gebeurde en zwom langzaam weg. Gelukkig had ik al wat plaatjes geschoten. Na bestudering van de fotoplaatjes zag ik dat het hier om een juveniele Parelduiker ging.

 

 

Juveniele Parelduiker tijdens de schemering.

 

 

 

Een van de vele typische Finse landschappen, foto omgezet in zwart / wit.

 

De Gekraagde Roodstaart was er natuurlijk ook. Hij was zo dichtbij omdat hij erg nieuwsgierig was. " Wat zijn jullie allemaal aan het doen? " zag ik hem denken.

 

 

Gekraagde Roodstaart

 

 

 

 

Een van de vele oude Finse molens.

 

 

" Wij hebben tot nu toe 3 verschillende soorten uilen gefotografeerd hier in Finland, komt er nog een vierde soort uil bij? " zei ik tegen Marijke. Want dit zou echt van harte welkom zijn.  Aan het eind van deze fototrip, kregen wij een heel nuttige tip. Een Sperweruil is gelokaliseerd, niet ver van onze verblijfplaats. " Op deze dag was het weer echt prachtig. Wij gingen er natuurlijk heen...en daar zagen wij inderdaad een Sperweruil! En wel op fotografeerbare afstand. Hieronder het resultaat van de zeer vele plaatjes.

 

 

HET kroonjuweeltje van deze fototrip : De Sperweruil.

 

 

Uiteindelijk heb ik 4 uilensoorten in mijn zak, te weten : Laplanduil, Oeraluil, Ruigpootuil en Sperweruil. Een zeer geslaagde fototrip dus!